Τερμίτες

Καταπολέμηση

Η καταπολέμηση γίνεται με ειδικά σκευάσματα που εκμεταλλεύονται το βιολογικό φαινόμενο των κοινωνικών εντόμων όπως είναι οι τερμίτες την τροφάλλαξη.

Το ειδικό σκεύασμα διαχέεται στο χώρο και τα έντομα μεταφέρουν την δραστική ουσία στην αποικία και σταδιακά εξουδετερώνεται ολόκληρη, αυτή ονομάζεται «Μέθοδος της τροφάλλαξης» - T.T.R. (TRAP - TREAT - RELEASE). Επίσης χρησιμοποιούνται και άλλα σκευάσματα τα οποία απωθούν τα έντομα από τον χώρο. Για όλα τα σκευάσματα ακολουθούνται οι κανόνες του κατασκευαστή και της νομοθεσίας, είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Οι τερμίτες ανήκουν στην οικογένεια των ισόπτερων, είναι έντομα μικρά -περίπου 1,2 εκατοστά -λευκά, μαύρα ή μπεζ. Κύρια τους τροφή είναι το ξύλο, προϊόντα και υποπροϊόντα αυτού (καταναλώνουν την κυτταρίνη). Χωρίζονται σε 3 είδη, υπόγειοι (φτιάχνουν δίκτυο χωμάτινων αγωγών στο έδαφος), ξηρού και υγρού (προσβάλλουν ξύλα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία) ξύλου, είναι κοινωνικά έντομα όπως τα μυρμήγκια με τα οποία πολλοί τα συγχέουν και εμφανισιακά και από πλευράς ζημιών, (η διαφορά με τον τερμίτη είναι ότι δεν εμφανίζει στενώσεις μεταξύ κεφαλής, θώρακα και κοιλιάς, το σώμα του είναι «μονοκόμματο», τα ιπτάμενα έχουν ίδιο μέγεθος πτερά (ισόπτερα) αντίθετα με τα μυρμήγκια που έχουν ένα μεγάλο ζεύγος μπροστινά και ένα μικρότερο πισινά πτερά). Η κοινωνική τους διαστρωμάτωση περιλαμβάνει τις τάξεις των εργατών, των στρατιωτών και των αναπαραγωγών.

Οι τερμίτες είναι έντομα φωτόφοβα δεν εμφανίζονται πάρα μόνο με το φαινόμενο της σμηνουργίας, δηλαδή όταν φτερωτοί τερμίτες (σμηνουργοί) μετακινούνται για νέα αποικία και τότε εμφανίζονται σμήνη εντόμων (κυρίως μετακινούνται την άνοιξη και φθινόπωρο σε μέρες με υψηλή υγρασία). Ιδανικές συνθήκες για δραστηριοποίηση είναι 25-34 βαθμοί κελσίου. Τα εντοπίζουμε στα έπιπλα και τις επιφάνειες που έχουν μικρές τρύπες (τις δημιουργούν οι σμηνουργοί κατά την έξοδο τους), όταν ήδη έχει γίνει τεράστια ζημιά.

Ο λόγος που δεν εμφανίζονται πιο πριν σημάδια προσβολής είναι διότι η τροφή που καταναλώνουν οι τερμίτες κατακρατείτε στο στομάχι τους και μοιράζεται στην αποικία μέσω του στόματος και του πρωκτού στα άλλα μέρη της αποικίας, το φαινόμενο αυτό ονομάζεται τροφάλλαξη, οπότε δεν βλέπουμε υπολείμματα όπως αυτά που αφήνει το σαράκι.

Σαράκι

Καταπολέμηση

Μια από τις ειδικές μεθόδους - εφαρμογές για την καταπολέμηση για τα ξυλοφάγα έντομα είναι η μέθοδος του υποκαπνισμού (fumigation ), που χρησιμοποιείται όπου δεν μπορούμε να επέμβουμε με άλλες μεθόδους. Το υποκαπνιστικό σκεύασμα Φωσφίνη ή Φωστοξίνη (PH3), είναι ένα πολύ διαπερατό και ευκίνητο αέριο που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να διαπεράσει όλες τις επιφάνειες και να θανατώσει όλο τον πληθυσμό των εντόμων ανεξαρτήτως σταδίου. Για την εφαρμογή της είναι απαραίτητη η αεροστεγής στεγανοποίηση του χώρου, η κάλυψη με πλαστικό κάλυμμα πολλαπλών στρώσεων οτιδήποτε περιέχει μέταλλο όπως χαλκό, χρυσό, ασήμι και μπρούντζο, ενώ η κοντινότερη κατοικημένη οικία πρέπει να βρίσκεται βάση νομοθεσίας στα 5 μέτρα. Η εφαρμογή του υποκαπνισμού πραγματοποιείται πάντα με την παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα και τα σκευάσματα έχουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Επίσης για την καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων σε πατώματα, ξύλινες οροφές και τοίχους, σκάλες και άλλες ξύλινές επιφάνειες, εφαρμόζουμε εντομοκτόνο γέλη. Αυτό το ειδικό σκεύασμα που είναι ουσιαστικά συντηρητικό ξύλου με εντομοκτόνο χρησιμοποιείται είτε για πρόληψη, είτε για καταπολέμηση εντόμων που προσβάλλουν το ξύλο. Είναι κατασκευασμένο με τρόπο που να πετυχαίνει εξαιρετικά ικανοποιητική διείσδυση (από 3 – 6,5 εκατοστά), σωστή και εύκολη εφαρμογή (δεν στάζει, δεν κάνει νερά), ενώ είναι άοσμο, δεν λεκιάζει (δεν επηρεάζει την εμφάνιση της επιφάνειας), δεν χρωματίζει (δεν σχηματίζει φιλμ) επιτρέπει την επεξεργασία μετά την εφαρμογή του (βερνίκι ,χρώμα κλπ.), παραμένει αρκετό χρονικό διάστημα προστατεύοντας την ξύλινη επιφάνεια αφού έχει υπολειμματικότητα.

Επίσης χρησιμοποιούμε την μέθοδο ψεκασμού με ψυχρό εκνεφωτή Cold fogger.

Μάστιγα για οτιδήποτε ξύλινο (σκληρά και μαλακά ξύλα, κατεργασμένα και ακατέργαστα) στον χώρο μας αποτελεί το σαράκι, με αυτήν την ονομασία αναφερόμαστε σε μια ομάδα ξυλοφάγων εντόμων, που κυρίως ανήκουν στην τάξη των κολεοπτέρων (Coleoptera).

Τα σημαντικότερα είναι: Anobium Punctatum, Lyctus Brunneus, Hylotrupes Bajulus, Coruutus Bostrychoplites

Το σαράκι λοιπόν είναι παράσιτο του ξύλου (τρέφεται και αναπαράγεται στο ξύλο). Το σαράκι έχει βιολογικό κύκλο με τέσσερα στάδια ανάπτυξης: αυγό – προνύμφη – νύμφη – ενήλικο (ακμαίο) έντομο.

Τα ακμαία θηλυκά έντομα τοποθετούν τα αυγά σε ρωγμές και σκισμές του ξύλου ( ξύλινα πατώματα, σκεπές, σκάλες, έργα τέχνης, έπιπλα, πέργκολες, ξύλα εμπορίου, τέμπλα, εικόνες, κουφώματα και κάσες στις πόρτες και παράθυρα, μουσικά όργανα, δοκάρια και δομική ξυλεία κ.α.), μόλις εκκολαφθούν οι προνύμφες αρχίζουν να τρέφονται από το ξύλο για χρόνια και να σχηματίζουν τις στοές τους, μόλις φτάσουν στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης κινούνται προς την επιφάνεια για να εκκολαφθούν από τα κουκούλια τους ως ακμαία,

δηλαδή ενήλικα έντομα, κατά τους θερμούς μήνες (συνήθως από Μάιο έως Οκτώβριο), κατά τη σύζευξη διέρχεται από τις οπές εξόδου όπου και γίνονται εμφανής.

Τα σημάδια που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε προσβολή από σαράκι είναι οι καλοσχηματισμένες μικρές τρύπες στο ξύλο 1mm έως 5mm, η λεπτή σκόνη του κονιορτοποιημένου ξύλου σε μικρούς σωρούς, οι σήραγγες στις ξύλινες επιφάνειες, ζωντανά ή νεκρά ακμαία έντομα, οι προνύμφες μπεζ χρώματος, σαθρή ή κατεστραμμένη ξυλεία, ο ήχος από τη μάσηση του ξύλου.